top of page

ПУТ ЈАПАНСКОГ МАЧА


Кендо или „пут мача“, одувек је у Јапану био синоним за племство. У Јапану је, од оснивања ратничке класе у 8. веку, војна вештина постала један од највиших облика учења. Надахнут и кинеским борилачким вештинама, јапански кендо се повезивао са храмовима, али и замковима. Тако је сваки велможа новчано потпомагао неку школу кенда, ангажујући учитеље мачевања који су тој вештини могли да подуче и њихове синове. Због тога су се бројне школе кенда из периода Муромаћи (14-16. век) одржале и до данас. Међутим, јапански пут мача није означавао само борбену технику, већ и живљење према самурајском кодексу части. Темељио се на начелима конфуцијанизма и јапанске матерње религије – шинтоизма.

Ипак, само стотину година касније, у раном периоду Едо (1603-1868), у времену интензивног развоја борилачких вештина, појавиће се три приручника која ће се испоставити као изузетно утицајна за прожимање мачевалаштва духом зена, чија су основна начела – празнина, не-ум, једноставност, природност – утицали на бројне уметности/вештине у Јапану. Једно је дело зен свештеника и мајстора чаја, Такуан Сохоа, Мистериозни запис непокретне мудрости (око 1632). Ово дело је у основи философски текст који углавном потцртава потребу да се ум ослободи сваке везаности. Друго дело је Књига породичног предања о борилачкој вештини и војној стратегији (1632) Јагју Муненорија. Философски и психолошки аспект је у великој мери преузет из Такуановог већ споменутог дела. Што се тиче самих техника и вежбе, Муненори је наследио дугу линију својих претходника, а верује се да је ове технике, укључујући и чувену технику не-мача, довео до савршенства. Треће дело је Књига пет прстенова (1645), познатог мачеваоца Мијамото Мусашија, несвакидашњег човека који се није везивао ни за једно учење, ни школу.

Ово издање, поред споменутих дела великих мајстора Такуан Сохоа, Мијамото Мусашија и Јагју Муненорија, садржи и приказ историје јапанског мача, који се вековима с правом сматрао „душом самураја“.


Кокоро, Београд, 2021. 288 стр. мек повез, 21 цм, ћирилица ИСБН 978-86-89057-83-6


Цена: 900.00

bottom of page