top of page

Рудолф Штајнер: ПОЉОПРИВРЕДНИ КУРС


Биодинамичка земљорадња је по својим методама и процедурама веома слична органској земљорадњи, али постоје и суштинске разлике, које су резултат различитих теоријских поставки које су послужиле као полазна тачка за разраду тих метода.

Творац теоријске основе биодинамичке земљорадње је немачки филозоф Рудолф Штајнер, који је притом полазио од погледа на природу, који је владао до средине XИX века. Тај поглед на природу је потицао из древних времена, а извор свег знања је било откровење. Оно је до дана данашњег сачувано код неких примитивних народа или код старих сељака, који су се својим начином живота и својим осећањима толико стопили са средином која их окружује, да са њом представљају целину. Они су са природом у вези не разумом, већ унутрашњим осећајем. Штајнер је сматрао да не треба одбацити тај древни поглед на природу као да је то, једноставно, сујеверје или предрасуда, пошто у њему има зрнце истине, већ да пред науком стоји задатак да осмисли ту истину и усагласи је са савременим рационалним погледом на свет.

На Пољопривредном курсу, који је одржан 1924. године у Кобервицу, и на којем је учествовало око 60 људи, Рудолф Штајнер је поставио основе новог начина размишљања о повезаности Земље и тла и природе деловања етеричног, астралног и јаства (свести). Посебно је истакао како здравље тла, биљака и животиња зависи од тога да ли ће се природа поново повезати са космичким стваралачким, обликотворним силама. Практични метод који је том приликом дао за третирање тла, ђубрива и компоста, и посебно за прављење биодинамичких компостних препарата, био је пре свега намењен оживљавању природних сила које су у природи и у модерној пољопривреди на измаку.


Кокоро, Београд, 2022. 250 стр. мек повез, 21 цм, латиница ИСБН 978-86-89057-88-1


Цена: 800.00

bottom of page