Рудолф Штајнер: СВЕСНА ИСХРАНА: храна, здравље и духовни развој


Рудолф Штајнер

СВЕСНА ИСХРАНА:

храна, здравље и духовни развој


Рудолф Штајнер (1861-1925) је био аустријски филозоф, уметник, драматург и мислилац. Оснивач је Антропозофског друштва (1924). Његови радови откривају истраживање духовне науке људског бића, еволуције света и човечанства и начине личног развоја. Написао је око 30 књига и одржао преко 6000 предавања широм Европе.

Књига која је пред вама, а чија је тема исхрана – тачније освешћивање властите исхране и свест о духовном утицају хране – заправо су обједињена Штајнерова предавања која је одржао у периоду од 1906. до 1924. године, а на тему исхране и утицаја намирница на човека. На тим предавањима је указао на утицај намирница на читаво људско биће и то на много основнијем нивоу, укључујући и духовне елементе које улазе у физичко тело. На овај начин Штајнер је избегао потенцијално неочекиване последице једностраног материјалистичког гледишта, које је ограничено само на утицај супстанци на материјалном нивоу. Имајући у виду ову ширу слику, унос исправне врсте хране може или да побољша и унапреди или да закочи и омета наш развој као целовитих људских бића.

У свим Штајнеровим говорима о исхрани јасно се истиче да никада није намеравао да буде искључив. Више пута је напомињао да његов задатак није да говори људима шта да једу или како да се понашају. Сматрао је да научник треба да објасни како намирнице делују и утичу на човека – а свако за себе одлучује шта ће да уради са тим знањем.

Пошто исхрана не само да одређује наше физичко благостање, већ може да унапреди или заустави човеков унутрашњи духовни развој, Штајнер се залагао за „свесну исхрану“, тачније да сâм човек разуме зашто нешто треба или не треба да једе. Сматрао је да је „духовни научник у обавези да изнесе истину. Његов став никада не сме да буде агитаторски, и он мора веровати да ће особа која сагледа истину онога што он говори наставити да поступа исправно.

[...] Погрешна исхрана нас лако може претворити у оно што једемо, али ако се прожмемо знањем духовног живота можемо да се трудимо да постанемо слободни и независни. Онда нас храна коју једемо неће спречити да остваримо свој пуни потенцијал онога што би, као људска бића, требало да будемо.“


Кокоро, Београд, 2022. 150 стр. мек повез, 21 цм, латиница ИСБН 978-86-89057-84-3

Цена: 600.00