top of page

Јукио Мишима: САМУРАЈСКА ЕТИКА И МОДЕРНИ ЈАПАН


Јукио Мишима рођен је у Токију 1925. године, у самурајској породици. Године 1944, по завршетку средње школе, добија позив да се, као најбољи ученик, појави пред царем. Затим је до 1947. године похађао студије права на Царском универзитету у Токију. Још као тинејџер био је плодан писац и показивао велику разноликост у писању, а његов књижевни опус укључује око петнаест романа (од којих су многи екранизовани), тридесет и три драме, два путописа, много есеја и безброј кратких прича.

Мишима је чврсто подржавао јапанске традиционалне вредности – наслеђе својих предака самураја – и веровао да су те вредности биле угрожене и нарушене западњачким материјализмом. Године 1970, 25. новембра, на врхунцу своје брилијантне књижевне каријере, запањио је свет извршавајући самоубиство (харакири), ритуалним расецањем стомака.

Мишима је дело Самурајска етика и модерни Јапан поделио у четири целине: у првој, под називом Хагакуре и ја, Мишима се осврће на своје књижевне узоре и истиче дело Хагакуре као оно које је извршило највећи утицај на његово стваралаштво и живот. У другој целини, под називом Мој Хагакуре, Мишима заправо износи своју критику послератног Јапана и истиче значај Хагакуреа данас. У трећиј целини, под називом 48 битних начела Хагакуреа, Мишима износи историјске податке везане за живот Ђоћо Јамамотоа и записивача, Цунамото Ташироа, порекло назива дела, главне одлике споменутог дела, као и 48 главних начела које тумачи уз наводе из самог изворника. Четврта целина, под називом Како читати Хагакуре, заправо је Мишимино поимање смрти. У Додатку је Мишимин одабир текстова из самог Хагакуреа.

Превод: Соња Вишњић Жижовић. Либер, Београд 2009. 173 стр., брош, 17 цм, ћирилица. ISBN 978-86-85353-96-3

Цена: 500.00

bottom of page