top of page

Нишида Китаро: РАСПРАВА О ДОБРУ


Китаро Нишида је био истакнути јапански философ, оснивач такозване Кјото школе философије. Његова оригинална и креативна философија, спајала је идеје зен будизма и западњачке философије, у циљу приближавања Истока и Запада.

Током Другог светског рата десно оријентисани мислиоци су нападали Нишиду да је антинационалиста, због тога што је ценио западњачку философију и логику. С друге стране, након рата, лево оријентисани мислиоци су га оптуживали да заступа националистичку философију, због тога што је наглашавао традиционално (будистичко) схватање „празнине, ништавила“. Његово дело „Расправа о добру“ је пионирски покушај успостављања синтезе источњачке и западњачке мисли. У њему је аутор представио источњачку философију и поглед на свет ослањајући се на теоријску јасноћу и логичку постојаност западњачке мисли.

„Када приступимо добру академски, можемо понудити разна објашњења, али у стварности постоји само једно право добро: спознати истинско сопство. Наше право биће је врховна стварност универзума и ако спознамо себе не само што се уједињујемо са добрим човечанства уопште, већ се спајамо са суштином универзума и уједињујемо са вољом Бога...“ (стр. 190)

Превод: Соња Вишњић Жижовић, Кокоро, Београд, 2012, 238 стр, брош повез, 17 цм, ћирилица, ISBN 978-86-89057-01-0

Цена: 500.00

bottom of page