top of page

Јошида Кенко: ЗАПИСИ У ДОКОЛИЦИ


Написано између 1330. и 1332. године, дело „Записи у доколици“, са својом безвременом вредношћу и шармом, једва да осликава бурно време у коме је потекло из пера будистичког свештеника Јошиде Кенка. Упркос борби за превласт између цара Го-Даигоа и владајуће породице Хођо, Кенко је „немајући шта да ради и насумице бележећи које год да су му мисли пале на памет“, иза себе оставио, иако намеравајући да нико не прочита његове мисли, дело историјске вредности у коме су описани обичаји, веровања и начин живота у средњевековном Јапану.

Иако је овај класик јапанске књижевности састављен од 243 кратка поглавља, од којих су нека дугачка свега пар реченица, аутор у њима обрађује разноврсне теме које је прожео хумором.

Приањајући за традицију, будизам и уживање у осамљености, све теме које Кенко обрађује су испуњене, иако некада прећутно, прихватањем будистичких уверења. Изнад свега, Кенко на првом месту истиче једно од основних јапанских естетских начела: да је лепота нераскидиво повезана са непостојаношћу.

Превод: Соња Вишњић Жижовић. Либер, Београд, 2010. 213 стр., брош, 17 цм, ћирилица. ISBN 978-86-6133-043-8

Цена: 550.00

bottom of page