top of page

Гордана Петковић: ВЕТАР МЛАД / GENTLE WIND


ХАИГА – СЛИКА И РЕЧ

„Осврт на хаига збирку ВЕТАР МЛАД Гордане Агније Петковић читаоца це увести у разумевање ових записа и слика, који говоре о великим истинама живота бића и света. Фотографије хаиги дају занимљиву панораму призора од различитих урбаних амбијената до природе, у модалитету везаном за годишња доба, доба дана и животна доба људи и бића.

Различити обриси урбаног смењују се са природним амбијентом. Људске ситуације захватају пуни спектар живота и амбијент од ноћи до јутра – од забитих углова града до очаравајућих призора дана и ноћи у природи. Фотографије понекад подсећају на мистерију пејзажа уз присуство магме или измаглице и ослобођене су конвенционалних схема.

Осећајност са којом се рађамо или кроз живот стичемо артикулишемо кроз различите видове уметности или духовности. Каткад у тренутку, као у хаику поезији, музичкој фрази, на сликарском платну или фотографији.

Хаига је уметничка форма – поезија на платну, слици где ликовно дело и хаику чине целину. Хаику мајстори Мацуо Башо, Кобајаши Иса и Јоса Бусон стварали су хаиге. Сваки је стваралац развијао сопствени стил. Хаигу одликује једноставност и минимализам... ”

Из осврта Оље Пајин

Кокоро, Београд, 2017. 124 стр. шивено, колор, 17 цм, латиница. ISBN 978-86-89057-45-4

Цена: 500,00

bottom of page