top of page

Зеами: ФУШИКАДЕН О преносу стила и цвета глуме и други списи о нō театру


Нō је драмски облик у којем су обједињени глума, певање и музика. Ова три елемента изводе се на позорници која је готово пуста, изузев четири стуба и слике великог бора у позадини. Врхунац свог естетског облика нō драма доживљава са глумцем, драмским писцем и редитељем Зеамијем (1363-1443) који је, ушавши у средовечне године, записао очева упутства и мисли, додајући властита мудра запажања и увиде. Иако наизглед ови записи за тему имају уметност нō театра, то су заправо мисли двојице људи (оца и сина – Канамија и Зеамија) о томе како треба живети и како се владати према начелу Пута, који је за Зеамија (под утицајем зен будизма) заправо значио остварење унутарњег преображаја, чији је цвет највиши израз.

Стога је и књигу назвао Фушикаден, дословно „О преносу стила и цвета глуме“. Због тога је у току свог стваралаштва истицао неке појмове који су чинили основу његовог схватања позоришне уметности: цвет (јап. хана), југен (тајновитост, дубина, елеганција, смиреност, туга) и саби (тиха једноставност трошног или осећај спокојне осамљености).

„Средњевековна лепота која је отеловљена у сабију није само идеална лепота средњег века. Њена вибрирајућа, титрава сила још увек је веома жива и данас се сматра да њена лепота представља традиционалну лепоту Јапана. Данас се концепт сабија љубоморно чува и с поштовањем примењује у свету нō театра, суми-е сликарства, чајном обреду, цветном аранжману и хаикаију. Свака од ових уметности је била или утврђена у периоду Муромаћи, или се развила из уметности која је потекла из тог периода. Пошто је Зеамијев концепт југена био основа за развој лепоте сабија, схватамо историјски значај југена у средњевековној култури и идеју југена којој је тежио и успешно је осмислио Зеами Мотокијо.“

Из садржаја издвајамо:

  • Ернест Фенолоса: Фрагменти о нō драми

  • Владимир Девиде: Нō драма

  • ЗЕАМИ МОТОКИЈО: ФУШИКАДЕН - О преносу стила и цвета глуме

  • Зеами Мотокијо: Какјо – Огледало цвета

  • Патрик Г. О’Нил: Зеамијева писма

  • Ендрју Цубаки: О јапанској естетици: Зеами и промена идеје југена

  • Соња Вишњић Жижовић: Зеамијев цвет чудесне стазе нō театра

Кокоро, Београд, 2018. 174 стр. брош, 19 цм, латиница. ISBN 978-86-89057-54-6

Цена: 500.00

bottom of page